Multidisciplinaire oefening te Stabroek

oefening

Op maandag 21 juni omstreeks 19:00u tot 21:00u werd er in het fort in de Abtsdreef te Stabroek een oefening gehouden door de Nederlandse brandweer Midden en West Brabant – post Putte en post Ossendrecht samen met de hulpdiensten van Paramedic Support Team (PST). Tussen 19 en 21 uur werden er enkele cases in scène gezet. De brandweer deed een oefening voor adembescherming, de evacuatiewegen werden in kaart gebracht om de slachtoffers zo snel mogelijk naar de ziekenwagens te begeleiden. Het medisch team dat bestaat door heel wat vrijwilligers van Paramedic support Team kwamen ter plaatse om de gewonden op te vangen, verzorgen, en vervoeren met de quad, te voet of met de brancard, schep, noem maar op, alle materiaal was aanwezig. Tevens was er een casus waarbij een ‘MUG’ team ter plaatse moest komen voor een dame die van de rotsen was gevallen, waarbij de nodige pijnmedicatie moest worden toegediend, alvorens ze verplaatst kon worden.
Ze werd vervoerd door de smalle gangen van het Fort met een quad die een speciale aanhangwagen heeft waarbij slachtoffers zo comfortabel mogelijk mee vervoerd kunnen worden, tevens is er een stoel voorzien, waarbij een hulpverlener steeds het slachtoffer kan blijven observeren.

Bij aankomst van de betrokken hulpdiensten kwamen ze aan de ingang al een eerste slachtoffer tegen, een man was van de bunker gevallen aan de hoofdingang, hij had een vermoeden van een nekwervel/rugletsel.

Een Spaanse toeriste had zich verscholen achter een bar, door te gaan lopen door de zware rookontwikkeling was dat de enige plaats waar ze zichzelf veilig voelde, nadat ze was gestruikeld en haar enkel had verzwikt. De dame sprak enkel en alleen haar moedertaal, wat wel wat hilariteit met zich meebracht. Zowel de brandweerploegen als de hulpverleners konden alsnog goed communiceren met het slachtoffer door gebaren en aanwijzingen te geven.

In de kelders van het fort was er vuur ontstaan, aldaar werd een man met brandwonden en rookinhalatie gevonden, een jongen van 11 jaar geraakte met zijn moeder vast te zitten en riepen om hulp. Ze werden allen door de brandweer geëvacueerd. Ze werden overgedragen aan de ambulanciers van het Paramedic Support Team.

Nadien volgde er nog een debriefing, uiteraard met groepsfoto, met alle betrokken personen.

Meerdere foto’s te bekijken op mijn —-> Facebookpagina