Natuurbrand te Brecht

natuurbrand

Op vrijdag 23 april 2021 vatte het groot schietveld te Brecht vuur.

Het vuur ontstond tijdens schietoefeningen van de militairen.

De Brandweer kwam snel ter plaatse, eerst werd er gedacht dat het ging om een beperkte brand maar door de droogte breidde het vuur zich al snel uit.

Toen de brandweer ter plaatse kwam, zagen ze hoe erg het eigenlijk was, en werd er al snel beslist om meerdere korpsen in te schakelen.

Zo kwamen Brandweer Zone Rand, Zone Zuid-West Limburg, Zone Noord Limburg, Zone Taxandria en Zone Kempen ter plaatse om te helpen blussen.

De brandweer van Nederland kwam als extra ondersteuning eveneens ter plaatse.

Doordat het vuur zo uitgebreid was werd het medisch interventieplan in werking gesteld waardoor het Rode Kruis provincie Antwerpen verschillende hulpmiddelen ter plaatse stuurde.

Gezien de oppervlakte werden diverse helikopters ingezet om te helpen blussen, zo hebben ze hulp gekregen van 2 helikopters uit Nederland, enkele helikopters van het leger van Nederland werden ook ingezet en de Rago van de politie.

De buurtbewoners werden gevraagd om hun ramen te sluiten en huizen te verlaten, tijdelijk werd er een opvangcentrum voorzien, de nacht hebben vele doorgebracht bij familie en in hotels.

De rook was tot ver in het Antwerpse zichtbaar.

Diverse politiekorpsen waren ook ter plaatse om straten af te sluiten en nodige vaststellingen te doen.

Er werd een branddeskundige aangesteld om de precieze oorzaak van de brand te achterhalen.

Een anonieme bron binnen defensie liet aan Gazet van Antwerpen weten dat er normaal een brandweerwagen in het kamp te Brasschaat Stand-by staat maar net op die vrijdag was deze in onderhoud, defensie bevestigde dit.

Maar volgens defensie was het niet noodzakelijk om bij dit soort oefeningen een brandweerwagen stand-by te hebben.

De civiele bescherming was ter plaatse voor het ondersteunen op logistiek vlak en de adviseur gevaarlijke stoffen voor zijn expertise.

In totaal zou het gaan om een 800 hectaren natuurgebied dat verwoest is door het incident.

De brandweer blijft nog ter plaatse tot het heeft geregend om opflakkeringen te voorkomen.

Dag 2 nablussen 24/04/2021